Направи резервация

Amira

Стил, уют и индивидуално отношение. Всеки гост е важен за нас.

Резервирай

Банско е един от най-големите зимни курорти в България, предлага на своите посетители прекрасни условия за ски туризъм с модерни ски-съоръжения и кабинков лифт, в съчетание със старобългарска архитектура и вкусни български гозби.

Местоположение

Банско се намира в подножието на Северен Пирин на 927 метра надморска височина. Отдалечен е на 56 km от Благоевград, 145 km от Пловдив и 150 km от София. Близо до града започва националният парк Пирин. През Банско протича река Глазне. Климатът е планински и позволява задържане на снежната покривка от декември до април, а алпийският характер на Пирин планина обезпечава отличните условия за професионален и любителски ски спорт.

Има гара на железопътната теснолинейка Септември – Добринище и автогара свързваща града с всички точки на България.


 


Кухнята на Банско

Оригинална и разнообразна, банската кухня е известна в цяла България със задушените си ястия, уникалните домашно приготвени колбаси и мезета. Най - характерни са капама, чомлек, катино мезе, бански старец, бански суджук и кървавица, които се сервират във всички битови механи и ресторанти в Банско и Добринище. Местната кухня, основаваща се на се на стари рецепти и чисти домашно произведени продукти, е един силен аргумент за привличане на чужди туристи, доближавайки ги повече до характерния бит и кулинарни традиции на местното население.


 


Музиката на Банско

Около петдесет са самодейните групи и състави в община Банско, които изпълняват местни песни в стила на пиринския двуглас, където мелодията се пее (води) от един певец, а вторият глас се наслагва от останалите певци. Обикновено няма инструментален съпровод, само хороводните песни понякога се съпровждат от гайда или тамбура.
Като туристическа атракция се предлага изнасяне на фолклорни програми след предварителна заявка.

Най-доброто от творчеството на формация "Бански старчета" излиза в компилация, събираща песни като "Море сокол пие","Йовано, Йованке", "Ако умра ил загина", "Пуста младост", "Йоване", "Песен за Радон Тодев" и други.
Две от парчетата в албума са по стихове на Вапцаров и Яворов, има и една по текст на известния съратник на Гоце Делчев - банскалята К. Молеров. Аранжиментът на тези песни е на поета и композитор Д. Янев.
В състава на "Бански старчета" влизат Атанас Янчовичин - тамбура, тарамбука и вокал, Славчо Янушев - акордеон, тамбура, вокал, Тодор Малчов - акордеон, тамбура, вокал, Лазар Катеринин - гайда, тъпан, вокал, Михаил Гроздин - кларинет, тарамбука, вокал, Павел Янчовичин - вокал, дайре и Костадин Бърдарев - акордеон, кларинет, саксофон, гайда и вокал.


 

Лифтове и съоръжения в ски център Банско

25 километра бързи и удобни лифтове са на разположение на гостите на зимен център Банско. Модерен кабинков лифт свързва града с местността Бъндеришка поляна, с една междинна станция на Чалин валог. Капацитетът на кабинката е 2400 души на час.
До ски-зоната в алпийската част на планината се стига с кабинковия лифт и с асфалтов път от град Банско до хижа Вихрен. До горната станция на кабинковия лифт се намира единственото по рода си за страната халф-пайп съоръжение.

 

Банско бе предпочетен за домакин на стартове за световната купа по ски алпийски дисциплини пред няколко курорта, като достойно се нареди до Вал д'Изер (Франция), Лейк Луис (Канада), Гармиш-Партенкирхен (Германия) и Сочи (Русия), които също бяха домакини на по два старта при мъжете и жените през 2012 г. Най-сериозния конкурент на българския топ курорт беше испанският зимен център La Molina. Отличната организация на ски стартовете при мъжете в Банско и силната подкрепа, която държавата оказва на състезанията за Световната купа, са наклони везните в полза на България.

Времето в Банско
днес